КУЛТУРНА УРБАНА МЕМОРИЈА

KAFENEJA „METROPOL“

(photo: Nataša Didenko, 2019)

Në fillim të viteve 1930, Shkupi u quajt "Parisi i vogël". Ky emërtim mund të dëgjohet edhe sot nga brezat e vjetër, të cilët me entuziazëm flasin për rininë e tyre, mallin për modën dhe kulturën perëndimore, dashuritë e para dhe të ngjashme. Më së shumti, sheshi kontribuoi në imazhin e qytetit të Shkupit si një "Paris i vogël". Në sheshin në Shkup luhej muzikë e ndryshme, e cila i jepte qytetit një hijeshi dhe atmosferë të veçantë. Kafeneja "Metropol" ishte ndër ato kafene që ndodheshin në shesh dhe aty luhej muzikë. Ajo u hap në vitin 1935 dhe ishte në pronësi të Vasa Avramoviqit, një pronar i njohur kafenesh. Përveç muzikës, ajo ofronte ushqim të mirë, pije dhe shërbim të mirë.

Lokali priste shumë artistë të huaj, përfshirë "Trio Orlov" me një repertor "Mjuzikëll Halla" dhe një kabare me një gardërobë të bollshme dhe pika baleti akrobatik të shoqëruara nga orkestra e Paja Todoroviq-Sarajliut, i cili me këngët e tij të dashurisë krijonte një atmosferë të këndshme. Kafeneja "Metropol" bashkonte të gjitha shtresat shoqërore, profesionet, brezat, artistët e ndryshëm, biznesmenët, politikanët, diplomatët, udhëtarët e përditshëm, turistët e huaj dhe të tjerë. Si një nga vendtakimet më të famshme bohemiane në vitet '30 të shekullit të kaluar, ndër të tjera, ajo organizonte ahengje të Vitit të Ri. Gjatë pritjeve, në lokal performonin boemë, këngëtarë, zotërinj dhe dashnorë të Shkupit, të mbajtur mend mire nga shkupjanët, si p.sh.: Toni Lazarov, Borçe Giev-Uto, Blagoja Atanasov-Brada, Borçe Garvanliev-Poni, Sveto Zdravev, Sime Gugulovski, Dimitar Lalçevski-Laçhe, Borçe Gjeorgiev-Crna, Mane dhe të tjerët. Më 18 shkurt 2016, Këshilli i Qytetit të Shkupit mori një vendim për të përcaktuar pamjen e fasadës së ndërtesës së biznesit ("Metropol" i vjetër). Përveç ndërtimit të fasadës barok, ndërtesa e ish-lokalit "Metropol" është azhurnuar. Sot, ka restorante të tjera në vendin e ish-barit "Metropol".


Nataša Didenko (përkthim: Nataša Didenko)Културна урбана меморија ‒ мапирање на местата на сеќавање (КУМ)

Проект на Институтот за национална историја ‒ Скопје

Финансирано од Министерството за култура на Република Северна Македонија