КУЛТУРНА УРБАНА МЕМОРИЈА

Места на сеќавање

АКВАДУКТОТ
АМАМ „СТАРА НОВА БАЊА“
АРАСТА ЏАМИЈА
БЕЗИСТЕН
БИБЛИОТЕКА „ДРУГАРЧЕ“ / КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА
БИТ ПАЗАР
БУРМАЛИ ЏАМИЈА
ВИЛАЕТСКИОТ КОНАК
ВОДНО МААЛО
ВОЕНА БОЛНИЦА (денешна ГРАДСКА ОПШТА БОЛНИЦА „8ми СЕПТЕМВРИ“)
ГРАДСКИ ПАРК
ДАУТПАШИН АМАМ
ДЕБАР МААЛО
ЕВРЕЈСКО МААЛО
ЖЕЛЕЗЕН МОСТ
ЗАНАЕТЧИСКОТО УЧИЛИШТЕ –ИСЛАХАНЕ
ЗЕЛЕН ПАЗАР
ЗООЛОШКА ГРАДИНА
ИЗЛОЖБЕН ЦЕНТАР „МАТКА“
ИСАБЕГОВА ЏАМИЈА
ИСХАКБЕГОВА (АЛАЏА) ЏАМИЈА
ЈАЈА ПАША / ЈАХЈАПАШИНА ЏАМИЈА
ЈЗУ ЗДРАВСТВЕН ДОМ НА СКОПЈЕ – ПОЛИКЛИНИКА „ИДАДИЈА“
ЈУ ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“
КАМЕНИ МОСТ
КАПАН АН
КАРАДАГ МААЛО
КАРПАТА ВО КАРПОШ
КАФЕАНА „КЕРМЕС“
КАФЕАНА „МЕТРОПОЛ“
КИНАТА „КУЛТУРА“ И „БАМБИ“
КИНАТА „ВАРДАР 1“ И „ВАРДАР 2“
КИНО „КАРПОШ“
КИНОСАЛА „ФРОСИНА“
КИСЕЛА ВОДА
КОРЗО
КРЊЕВО
КУРШУМЛИ АН
МАЏИР МААЛО
МИЛИНИУМСКИ КРСТ
МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ
МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ
МУЗЕЈ НА ХОЛОКАУСТОТ
МУРАТПАШИНА ЏАМИЈА
МУСТАФАПАШИНА ЏАМИЈА
НАЦИОНАЛНА АРЕНА „ТОШЕ ПРОЕСКИ“
НАЦИОНАЛНА И УНИВЕРЗИТЕТСКА БИБЛИОТЕКА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
НУ ДРАМСКИ ТЕАТАР
НУ ТЕАТАР ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ
ОФИЦЕРСКИ ДОМ
ПАЈКО МААЛО
ПЛОШТАД „МАКЕДОНИЈА“
ПОЛИКЛИНИКА „БУКУРЕШТ“
„ПОРТА БУЊАКОВЕЦ“
„ПОРТА ВЛАЕ“
ПРИРОДНОНАУЧЕН МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА
РЕСТОРАН „ОРЕОВ ЛАД“
РЕСТОРАН ПАРК
РУФАИСКО ТЕЌЕ
СААТ-КУЛАТА
СЕПУГ „ВАСИЛ АНТЕВСКИ-ДРЕН“ / ТРГОВСКА АКАДЕМИЈА
СКУЛПТУРА „СИМФОНИЈА НА МИРОТ“
СКОПСКОТО КАЛЕ
СОБРАНИЕ
СПОМЕНИК „ВОИН НА КОЊ“
СПОМЕНИК НА АЛЕКСАНДАР ПУШКИН, КИСЕЛА ВОДА
СПОМЕНИК НА ЈУРИЈ ГАГАРИН, НАСЕЛБА КАПИШТЕЦ
СПОМЕН-КУЌА НА МАЈКА ТЕРЕЗА
СПОМЕН-ПЛОЧА НА МАЈКА ТЕРЕЗА
СПОРТСКА САЛА „РАБОТНИЧКИ“
СПОРТСКИ ЦЕНТАР „БОРИС ТРАЈКОВСКИ“
СТАРАТА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА
СТАРАТА СКОПСКА ЧАРШИЈА
СТАРАТА ТУРСКА ПОШТА
СУЛИ АН
СУЛТАНМУРАТОВА ЏАМИЈА
ТЕЌЕ / ТУРБЕ НА ВЕФА БАБА
ТОПААНА
ТРГОВСКИ ЦЕНТАР „СИТИ МОЛ“ (Skopje City Mall)
ТУРБЕ „КРАЛ К’ЗИ“
ТУРБЕТО НА ГАЗИ БАБА
ТУРБЕТО НА ИСХАК-БЕГ
ТУРСКИ ТЕАТАР
ТУТУНСУЗ ЏАМИЈА
УЛИЦА „МАКЕДОНИЈА“
УЧИТЕЛСКАТА ШКОЛА (ИДАДИЈА)
ФЕУДАЛНА / БЕГОВА КУЛА
Х’ФЗИПАШИНИ КОНАЦИ
ХАНРИЕВО / НАСЕЛБА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ
ХОТЕЛ БРИСТОЛ
ЦРКВА „СВ. ИЛИЈА“, ГОРНО НЕРЕЗИ, ОПШТИНА КАРПОШ
ЦРКВА „СВ. ПАНТЕЛЕЈМОН“, НЕРЕЗИ
ЧАИР МААЛО
ЧИФТЕ АМАМ
ЏАМИЈА „ДУЌАНЏИК“
ЏАМИЈА „ХАЏИ БАЛАБАН“
ЏАМИЈА „ХУДАВЕРДИ“
ЏАМИЈА НА КЕБИР МЕХМЕД ЧЕЛЕБИ
ЏАМИЈАТА НА ПАША ЈИГИТ-БЕГ
ШКАПЕРДА (ДЕНЕШНА ИТАЛИЈАНСКА АМБАСАДА)


Културна урбана меморија ‒ мапирање на местата на сеќавање (КУМ)

Проект на Институтот за национална историја ‒ Скопје

Финансирано од Министерството за култура на Република Северна Македонија